Apelsinmarmelad

Gissningsvis var det inte så svårt att förstå att det vankades marmeladkok, men ändå var det lite roligare att dela upp det då det var två olika steg som skulle genomföras. Att jag lät skalet och fruktköttet stå och dra i vatten ett dygn beror på att det minskar beskan på marmeladen när den väl ska kokas. 

Eftersom detta är ett gammalt recept ingår inte citronsyra (som hjälper fruktens geléämnen att stelna) och att använda syltsocker med pektin är ett tämligen nytt påfund.


Ingredienser
8 st. apelsiner
2 l. vatten
1/2 citron
lika mycket socker som fruktens vikt.

Beredning: Apelsinerna och citronen tvättas väl, torkas vägas samt skalas. Skalen skäras i fina strimlor och fruktköttet i tunna skifvor. Alltsammans lägges i en kruka, vattnet påhälles och massan får med tätt slutet lock stå 1 dygn. Blandningen hälles nu i syltkitteln och får koka omkring 1 tim., då sockret ilägges, hvarpå den under flitig rörning ytterligare får koka 1 tim. Marmeladen upphälles på små glasburkar, hvilka överbindas, så fort den är kall.


Smakmässigt blev den här marmeladen fantastisk! Lagom beska och perfekt mängd socker gör den miljontals gånger bättre än de från affären. Då den fortfarande är varm kan jag inte säga om receptet och jag lyckades få till en perfekt konsistens, men för mig spelar det inte så stor roll om marmelad är en aning rinnig, hellre det än en dallrande geléklump. För att burkarna skulle bli lite finare att ta fram skar jag upp skivor av den kvarvarande apelsinen och la ovanpå som pynt. Detta var ett enkelt recept som egentligen bara kräver lite planering för att genomföra, ungefär som med alla andra rätter i den här kokboken.

Åtta solgula apelsiner och en citron

Började idag på ett recept som blir klart först imorgon. På bilderna kan man se ganska snabbt vad det är jag håller på och lagar, men trots det väntar jag tills det är färdigt innan jag skriver ut det. Kanske är det någon som tycker det är lite klurigt i alla fall. 
Gick först och köpte åtta apelsiner på ICA för 14,90!! Skynda fynda!
Sköljde dem noggrant.
Sedan åkte skalet av.
Det skulle nämligen också användas. Skar upp det i små, fina strimlor vilket tog längre tid än väntat. Var ganska less efter nästan en timme även om det egentligen inte var jobbigt, bara väldigt enahanda.  
När även apelsinköttet och en halv citron (både skal och frukt) skivats hälldes allt ner i en stor kruka tillsammans med två liter vatten för att stå över natten. Täckte sedan över med plastfolie och duk.


Och imorgon ska blandningen kokas två timmar, varav en med socker, för att sedan hällas upp i många små burkar. Då kommer även ett till inlägg med receptet läggas upp!