Måttenheter

Innan matlagningen drar igång på allvar (imorgon vankas första receptet) vill jag presentera en del bortglömda måttenheter som funnits och använts flitigt i vårt land. De tidigaste metoderna för att ange mått var genom jämförelse med en kroppsdel, exempelvis en fot, famn eller nypa. Enkelt kan tyckas, men problemet med detta var att de skiljde sig väldigt mycket åt beroende på var i landet man befann sig. Sverige gjorde under mitten av 1600-talet tappra försök till att bekämpa detta krångel, men många tyckte nog de föreslagna standardmåtten var betydligt mer avancerade. När Frankrike utvecklade decilitersystemet under 1790-talet hade de som mål att detta skulle bli både landets och världens standard. Innan resten av Europa accepterat att fransmännens idé kanske inte var så dum ändå hade det hunnit gå 85 år och för Sverige tog det ännu några år till innan decilitersystemet sattes i bruk.

En anledning till att många höll kvar vid de gamla enheterna kan vara bristen både på läskunnighet och då även på kokböcker. Matlagning var en syssla som sköttes lite på en höft och varför man då skulle byta bort de mått man alltid använt mot några man inte alls förstod sig på var nog för många obegripligt. Här nedan följer en liten lista på mer vanliga och några lite mindre vanliga mått som använts genom tiden.

Volym och vikt
Ort                 4,25 gram
Lod                13,3 gram
Skålpund        425 gram
Jungfru          0.8 deciliter
Kvarter           0,33 liter
Stop                1,32 liter
Kanna             2,64 liter
Kaffekopp       1,5 deciliter (vanligast idag)


Mängd
1 tjog           20 stycken
1 dussin       12 stycken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar