Hafregrynsgröt

En havregrynsgröt för omkring hundra år sedan tog nästan tre timmar att koka. Idag går det på tre minuter. Den omedelbara frågan är väl hur i allsindar det kan komma sig? Jo, under lång tid användes så kallade krossgryn i tillagningen som behövde stå nästan tolv timmar i vatten för att bli tillräckligt mjuka. Idag har grynen redan svällt vid fabrikationen och kallades länge för de moderna havregrynen eftersom de sannerligen var en liten revolution i frukostväg. Tilläggas bör också att namnet havregryn egentligen betyder getfoder.



Ingredienser
3 kkp. hafregryn
2-2 1/2 l. mjölk
1 msk. salt
8 dl. vatten
1 msk. smör
1 tsk. socker

Beredning: Grynen sköljas väl och påsättas i kallt vatten. Då vattnet nästan kokat in, påspädes den kokande mjölken, och gröten får sakta koka med slutet lock 2-3 tim. Afsmakas med smör, socker och salt. Användas ångpreparerade gryn, behöfves ej så mycket vatten och mjölk, och läggas grynen då i kokande vatten. Är färdig på 1 timme.


Jag har inte tillagat detta recept då gryn av den sorten de använder ovan (även de ångpreparerade grynen håller inte samma standard som idag) inte går att få tag på. La mest ut detta som en intressant påminnelse om hur otroligt mycket vårt kök faktiskt har effektiviserats bara under de senaste hundra åren. Känns nästan absurd då man jämför några minuter med 12 + 3 timmar enbart till en gröt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar